În acest an s-au împlinit 95 de ani de la cel mai important eveniment din istoria României: înfăptuirea Marii Uniri, idealul de veacuri al poporului român. În acest context, Asociaţia Nemus, în parteneriat cu GAZETA de Maramureş, realizează, cu sprijinul Consiliului Judeţean, un proiect inedit care a cuprins realizarea unei reviste cu acelaşi nume şi organizarea unui simpozion la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, care a avut loc marţi, 3 decembrie.
Aşa cum, în urmă cu 95 de ani, apelul către maramureşeni se încheia cu cuvintele: „să ne arătăm vrednici de vremurile pe care le trăim” şi noi, generaţiile de astăzi, trebuie să ne arătăm vrednici de istoria şi înaintaşii noştri. Să-i cunoaştem şi să-i cinstim. Acesta este motivul pentru care Asociaţia Nemus, în parteneriat cu GAZETA DE Maramureş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, a realizat un proiect intitulat sugestiv: „Maramureşul şi Marea Unire”, pentru ca tinerii de azi să ştie că au motive să spună cu mâna pe inimă că sunt mândri că sunt români, că sunt maramureşeni.
Iar după simpozionul organizat marţi, 3 decembrie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, toţi participanţii, indiferent de vârstă, au avut argumente să spună acest lucru.
Evenimentul a început cu intonarea Imului Naţional, prilej cu care directorul Bibliotecii Judeţene, Teodor Ardelean, a trecut în revistă pe scurt „cutumele” legate de intonarea şi ascultarea imnului. A urmat mesajul preşedintelui Asociaţiei Nemus, Iulian Gheorghe, care nu a putut fi prezent la eveniment, dar a ţinut să transmită câteva cuvinte participanţilor, apoi a urmat o scurtă lecţie de istorie, altfel decât în manuale, prezentată de doi dintre cei mai buni istorici din zonă, Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei şi Lucia Pop, de la Muzeul din Baia Mare.
@N