Poliţia germană va putea identifica, de aici înainte, în doar câteva secunde cântecele neonaziste. Realizat pe modelul aplicaţiilor de recunoaştere rapidă a melodiilor, programul "Nazi Shazam" va permite oamenilor legii să identifice cântecele neonaziste, ce sunt interzise în Germania, dar care se difuzează masiv online, informează AFP
Baza de date a poliţiei conţine în prezent 3.500 de cântece neonaziste. Autorităţile din Saxonia dispun deja de noul program şi speră ca să poată identifica rapid şi apoi să închidă posturile de radio online care difuzează aceste cântece de propagandă interzise, relatează Agerpres.
"Muzica este o uşă de acces către extremismul de dreapta, ştim cu toţii aceasta, aşadar, în opinia mea, (acest program) este foarte important", a explicat într-o conferinţă de presă organizată la Dresda, ministrul afacerilor interne din Saxonia, Markus Ulbig.
Saxonia este unul din landurile unde partidul neonazist NPD a înregistrat cele mai bune rezultate la alegeri, comentează France Press.
Biroul federal de control al media periculoase pentru tineri a stabilit anul trecut o listă neagră cu 79 de cântece considerate că susţin ideologia nazistă sau conţin cuvinte rasiste, potrivit revistei Der Spiegel.
Noul program creează un cod unic sau o "amprentă digitală" pe baza frecvenţelor utilizate de melodii, apoi compară melodia suspectă cu o bază de date care conţine "amprente digitale" ale cântecelor interzise.
Până acum, ofiţerii de poliţie erau nevoiţi să asculte cântecele pentru a compara versurile cu o vastă bibliotecă de titluri interzise. "Lua o zi sau două să asculţi şi să retranscrii un album", a explicat Jens auf dem Keller, responsabil cu supravegherea media în cadrul poliţiei din Saxonia.
O tehnologie similară este utilizată de aplicaţia pentru telefoane mobile Shazam, care recunoa