Din reţetele d-lui farmacist BOBARU
Ca în fiecare an, când se apropie iarna, fie ea bogată sau nu în zăpezi, aşteptăm cu toţii, oameni mari şi copii, marea sărbătoare a Crăciunului. Anotimpul sufletului e altul decât cel care ne trimite la fereastră ninsori. E ascuns undeva, în adânc, amestecat printre amintiri. De acolo răsare bucuria Crăciunului şi aşteptarea febrilă a celebrării lui. Vrem să fim altfel decât în cursul anului, mai buni, mai frumoşi şi mai veseli. Câteodată, ne reuşeşte. Alteori, bucuria se transformă în lăcomie şi lăcomia în boală. În cazul în care veţi cădea şi dvs. în această capcană, textul care urmează vă oferă un prim ajutor.
Probleme ale aparatului digestiv şi hepato-biliar
- Excesele culinare ale sărbătorilor iernii sunt cunoscute de toată lumea. Cu toate astea, sunt asumate cu seninătate, de parcă nimic nu s-ar întâmpla. De ce avem a ne teme, exagerând cu mâncarea şi băutura, şi la ce soluţii imediate putem apela?
- Tentaţia de a exagera cu delicatesele specifice Crăciunului, bogate în afumături, grăsimi şi alcool, duce în principal la indigestii, balonări, crampe, constipaţie, diaree sau vomă, în cazul unei bile "leneşe". În medicina naturistă, ideale pentru diminuarea acestor simptome sunt două plante, Roiniţa şi Menta, din care se prepară un ceai, folosind procedeul de infuzare.
Reţetă: o lingură roiniţă şi o lingură de mentă, măcinate groscior, se opăresc cu o cană de 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se consumă înainte de fiecare masă.
- În farmacia Faltis există preparate specifice?
- O formulă mai dezvoltată, având în compoziţie apă de melisă şi mentă, se găseşte în siropul antispastic, preparat în farmacia Faltis. El se recomandă şi în cazul motilităţii crescute la nivelul intestinelor (borb