Nivelul ridicat al fiscalităţii, concurenţa şi lipsa cererii au fost indicate de firmele participante la un sondaj al BNR ca fiind cele mai presante probleme cu care s-au confruntat în perioada aprilie-septembrie 2013.
IMM-urile au declarat că sunt afectate într-o mai mare măsură decât corporaţiile de majoritatea problemelor economice şi financiare listate în chestionarul Băncii Naţionale.
Cele mai presante sunt nivelul ridicat al fiscalităţii (81% dintre respondenţi), concurenţa (47%) şi lipsa cererii (45%). Dificultăţi legate de accesul la finanţare au fost semnalate în cazul a 20% dintre respondenţi.
Pentru comparaţie, în cel mai recent sondaj desfăşurat în zona euro pentru perioada aprilie-septembrie 2013, principala problemă a IMM a fost lipsa cererii (24% dintre respondenţi), iar accesul la finanţare a ocupat locul secund (16%).
În ceea ce priveşte corporaţiile mari din România, conform aceluiaşi sondaj, firmele consideră că cele mai presante probleme erau nivelul ridicat al fiscalităţii (65%), disciplina la plată (40%) şi apoi concurenţa (34%).
Cine n-are credite n-are nici grija lor
În condiţiile în care 65% dintre companiile respondente au declarat că nu au credite în derulare, se constată că accesul la finanţare este o problemă mai presantă în special pentru companiile care au în prezent credite de la bănci şi IFN.
Astfel, 30% dintre firmele cu credite au declarat că accesul la finanţare este o problemă presantă, în timp ce 15% dintre firmele fără credite au semnalat această problemă.
O explicaţie se referă la eligibilitatea cererii, în sensul că unele firme care au credite în derulare se confruntă cu un grad de îndatorare mai mare şi/sau cu o capacitate mai redusă de onorare a serviciului datoriei, ceea ce le îngreunează accesul la noi finanţări.
Sondajul mai arată că există şi un număr re