De la 15 ianuarie medicii de familie nu vor mai elibera rețete compensate cu 90% din lista B pentru pacienții cu venituri de până la 700 de lei, decât dacă vor aduce o adeverință fiscală de la ANAF. Situația este generată de faptul că organele de control au depistat recent că unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, deși veniturile lor depășeau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trași la răspundere.
“Pentru pacienții cu venituri între 0-700 lei nu vom mai elibera rețete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decât dacă vor duce adeverință fiscală de la ANAF. Nu dorim să fim organe fiscale și să punem pacienții pe drumuri, dar nici nu dorim să ni se impute sumele pentru aceste rețete, pentru că nu există un contract între asigurat și asigurator. Lipsa acestui contract a determinat această situație și ne-am trezit cu notificări de sute de mii de lei”, a declarat președintele Federației Patronatelor Naționale a Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă.
Medicii de familie au ridicat și problema sumelor pe care centrele de permanență trebuie să le înapoieze Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru serviciile prestate, conform unei decizii a Curții de Conturi.
În urma unui control al Curții de Conturi pentru perioada 2009-2011, centrele de permanență au primit notificări să restituie sume cuprinse între 20.000 de lei și 120.000 de lei, a explicat dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și responsabil pentru centrele de permanență din județe.
El a arătat că plata pentru centrele de permanență se făcea conform Ordinului Ministrului Sănătății pentru gărzi și pentru cheltuieli de administrație, în schimb Curtea de Conturi a făcut alte calcule.
“Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot reține bani. Ceea ce este grav este că imputările se fac cu dobânzi”, a adăugat dr.