Papa Francisc a mai facut o afirmatie controversata, atacand lacomia corporatista si inegalitatea de venituri in primul mesaj de pace pe care il da in timpul pontificatului sau.
Sfantul Parinte a criticat "distanta dintre cei care au mult" si cei care "trebuie sa se multumeasca cu firimituri", si a indemnat guvernele sa faca mai mult pentru a reduce decalajul dintre superbogati si saraci, scrie The Independent.
Papa Francisc a atacat salariile uriase si primele exorbitante pe care le-a portretizat ca pe un simptom al economiei bazate pe lacomie.
"Grava criza financiara si economica a acestor timpuri ii impinge pe oameni sa caute satisfactie, fericire si siguranta in consumism si castiguri dincolo de principiile unei economii sanatoase", arata Inaltul Pontif intr-un mesaj pentru Ziua Universala Pacii tinuta in fiecare an de Biserica Catolica.
"Succesiunea crizelor economice trebuie sa duca la o regandire imediata a modelelor noastre de dezvoltare economica si o schimbare in stilul de viata", spune Papa Francisc.
Intitulat "Fraternitatea, fundamentul si drumul catre pace", mesajul ataca injustitia, traficul de fiinte umane si crima organizata, vazute drept obstacole in calea pacii. Mesajul va fi trimis guvernelor, organizatiilor nonguvernamentale si interguvernamentale.
Nu este insa prima data cand Sfantul Parinte invinuieste injustitia economica. In prima sa luare de pozitie ca Papa, Inaltul Pontif a descris capitalismul drept "tiranie". El a spus: "Cum se poate ca moartea in frig a unei persoane fara adapost sa nu fie o stire, iar o cadere de doua puncte a bursei este?".
"Putem sa stam deoparte cand hrana este aruncata, in timp ce oamenii flamanzesc? Ca o consecinta, mari mase de oameni sunt in situatia de a fi exclusi si marginalizati: fara locuri de munca, fara posibilitati, fara ni