Opt observatoare cu ajutorul cărora turiştii pot să admire priveliştea oferită situl Natura 2000 Larion, 15 kilometri de trasee montane şi un punct de informare turistică în Lunca Ilvei, aşa îşi propune Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei să crească numărul de turişti din zonă, sperând la un număr constant de 14.000 de turişti anual.
Situl Natura 2000 Larion este situat în Munţii Bârgăului şi se întinde pe 2023 hectare de teren, 72% pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, iar 28% pe teritoriul judeţului Suceava. Aria naturală protejată se întinde şi ea pe 250 de hectare.
Motivul pentru care această suprafaţă de pădure a fost inclusă în reţeaua europeană de arii protejate se datorează prezenţei în zonă a unui tip de habitat care este protejat la nivelul Uniunii Europene şi anume turbării cu vegetaţie forestieră. De asemenea, zona reprezintă un culoar natural pentru speciile de carnivore mari: lup, râs şi urs brun.
Situl natural este administrat de Asociaţia Proprietarilor de Pădure Valea Ilvei, care s-a gândit să valorifice potenţialul zonei accesând fonduri europene. Cererea de finanţare pentru un plan de manangement adecvat al sitului, un punct de informare, opt observatoare şi 15 kilometri de trasee turistice a fost depusă în 2011, iar lucrările au început abia anul acesta.
305.000 de euro cu TVA a primit asociaţia în proporţie de 80% din fonduri europene şi 20% din fonduri guvernamentale pentru a atrage turiştii în Munţii Bârgăului.
Observatoarele vor fi folosite pentru monitorizarea efectivelor de lup, râs şi urs brun, dar vor fi puse şi la dispoziţia turiştilor care vor să se bucure de natură şi bineînţeles de spectacolul oferit de carnivorele mari.
Până în acest moment s-au realizat o parte din hărţi, iar amplasamentul pentru punctul de informare a fost predat constructorului, ca