Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 2010 şi un fost susţinător înfocat al trecerii la euro, propune acum abandonarea monedei unice deoarece aceasta încetineşte creşterea economică şi adânceşte şomajul, ducând la apariţia unei „generaţii pierdute“ de tineri şomeri, scrie publicaţia britanică The Telegraph.
„Ori euro este desfiinţat într-o manieră controlată, ori liderii economici din zona euro iau măsuri pentru a face din euro o monedă care să susţină creşterea economică şi angajările“, a spus Pissarides. Economistul de origine cipriotă şi onorat recent cu titlul de cavaler în Marea Britanie, unde locuieşte din 1974, consideră necesară refacerea încrederii în moneda europeană pe pieţele internaţionale, precum şi a încrederii pe care ţările Europei au avut-o cândva una în cealaltă. El nu crede însă că aceste două idei se vor materializa vreodată. Trebuie subliniat că Marea Britanie nu face parte din zona euro, iar economia Ciprului, bazată puternic pe sistemul bancar supradimensionat, a fost devastată de programul de salvare impus de zona euro.
Unii analişti şi oficiali, printre care directorul general al FMI Christine Lagarde, consideră imposibilă aplicarea unor măsuri de stimulare a creşterii economice şi de înfiinţare de noi locuri de muncă în Europa din cauza diferenţelor uriaşe dintre economiile din regiune. Potrivit lui Pissarides, „politicile implementate acum pentru a stabiliza euro duc la scăderea locurilor de muncă şi creează o generaţie pierdută de tineri educaţi“. Rata şomajului în zona euro este de peste 12%, ceea ce înseamnă că peste 19 milioane de persoane nu au un loc de muncă. Economia uniunii monetare a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al treilea, comparativ cu un avans de 0,8% în Marea Britanie şi de 0,9% în Statele Unite.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financ