Universul cunoscut de pământeni ar putea fi o hologramă, o simplă proiecţie a unui alt cosmos, afirmă fizicienii japonezi de la Universitatea Ibaraki, informează dailymail.co.uk.
"Universul este o hologramă şi tot ceea ce vedeţi - inclusiv acest articol şi dispozitivul de pe care îl citiţi - reprezintă doar o proiecţie", afirmă autorul acestui articol apărut pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail.
Această concluzie are la bază un model teoretic controversat, propus în 1997 de fizicianul Juan Maldacena.
Până acum, bizara teorie nu a fost niciodată testată, însă o serie de modele matematice recente sugerează faptul că acest principiu ar putea fi adevărat.
Potrivit teoriei menţionate, gravitaţia din Univers este provocată de o serie de coarde subţiri care vibrează. Aceste coarde sunt holograme ale unor evenimente care se produc într-un Univers mai simplu, plat.
Modelul avansat de Juan Maldacena sugerează faptul că Universul există în nouă dimensiuni ale spaţiului în acelaşi timp.
Cercetătorii japonezi au abordat această teorie, încercând să ofere dovezi matematice care să ateste faptul că principiul holografic ar putea fi corect. Studiul lor a fost publicat în revista Nature.
Principiul holografic sugerează că, la fel ca cipul de securitate de pe cardul de credit, există o suprafaţă bidimensională care conţine toate informaţiile necesare pentru a descrie un obiect tridimensional - în cazul de faţă, Universul cunoscut de pământeni.
În esenţă, principiul susţine că datele care conţin o descriere a unui volum din spaţiu - precum un om sau o cometă etc. - ar putea fi ascunse într-o regiune din acea versiune "reală" şi plată a Universului.
Într-o gaură neagră, de exemplu, toate obiectele care cad în ea ar putea fi conţinute în întregime în fluctuaţiile suprafeţei acesteia.
Acest lucru înseamnă că obiectele