Un studiu comandat de fundaţia americană Carnegie relevă faptul că există o suspiciune între chinezi şi americani, însă doar un număr mic din fiecare ţară o consideră pe cealaltă inamică. O mare parte a reprezentanţilor elitelor chineze şi americane, dar şi 45% din clasei de mijloc din China, o văd pe cealaltă ţară ca un concurent.
Michael Swaine, autorul studiului, a explicat că rezultatele acestui sondajului, efectuat în rândul elitelor americană şi chineză, precum şi în rândul reprezentanţilor claselor de mijloc, publicat joi, "nu reflectă viziunea vehiculată de obicei de către chinezi faţă de Statele Unite (...) Acesta nu confirmă părerile internauţilor chinezi, care sunt în general războinici şi uneori chiar grandilocvenţi referitor la cum ar trebui să arate atitudinea Chinei faţă de America".
Totuşi, majoritatea din cele două ţări apreciază că cealaltă ţară nu este demnă de încredere, deşi doar 15% dintre americanii din clasa de mijloc şi 12% dintre omologii lor chinezi se consideră în mod reciproc inamici.
Potrivit studiului, circa 27% din elita chineză apreciază că Statele Unite sunt o ţară inamică, faţă de doar 2% din elita americană, aspect care poate fi explicat prin faptul că numeroşi oficiali locali chinezi intră foarte puţin în contact cu străinătatea, a argumentat autorul studiului. "Există un nivel de neîncredere printre elitele şi masele celor două ţări. Cu toate acestea, există o conştientizare puternică a necesităţii ca cele două ţări să-şi amelioreze relaţiile şi să coopereze mai strâns", a precizat Swaine, potrivit Mediafax.
Sondajul a fost efectuat în rândul a 2.597 de reprezentanţi ai clasei de mijloc şi 358 de membri ai elitei din China, în perioada martie-iulie 2012. De asemenea, a fost efectuat în rândul a 1.004 americani din clasa de mijloc şi 305 membri ai elitei SUA(printre care oficiali guvernamentali, ofiţeri de