Presa din Marea Britanie îşi continuă campania antiimigraţionistă
Marea Britanie nu poate lua decizii unilaterale care să îi oprească pe români şi pe bulgari să vină să muncească pe teritoriul său începând cu 2014, potrivit unui anunţ făcut de purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor, citat de romania-insider.com, care preia o informaţie difuzată de site-ul bulgar de ştiri Novinite.
"Niciun stat membru UE nu poate încălca unilateral angajamentele asumate prin legislaţia UE, iar comisarul Andor a subliniat acest lucru în repetate rânduri", a precizat purtătorul de cuvânt Jonathan Todd.
Declaraţia a fost făcută după ce în presa din Marea Britanie s-a dezbătut intens despre venirea românilor şi bulgarilor în număr mare în Regat, din 2014, şi cum ar putea fi aceştia opriţi. Chestiunea a devenit de interes şi pentru unii politicieni britanici, care nu s-au jenat să afirme că ar trebui găsite căi de restricţionare a libertăţii de mişcare a românilor şi bulgarilor după ce, de la sfârşitul lui 2013, românii şi bulgarii vor avea dreptul de a trăi şi munci liber în Marea Britanie.
Se mişcă ceva
După săptămâni întregi de discuţii în Marea Britanie, zeci de articole de presă pe această temă, unele dintre ele pe ton alarmist, în ultimul timp au fost înregistrate şi întâlniri la nivel înalt între oficialii celor două state din Estul Europei şi cei din Marea Britanie, menite a soluţiona chestiunea. Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat pentru ziarul britanic The Observer că dezbaterea din Marea Britanie ridică “serioase semne de întrebare” în România şi provoacă îngrijorare. Ambasadorul britanic în România, Martin Harris, s-a întâlnit cu ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, ocazie cu care cei doi au discutat despre chestiunea imigr