Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice, consideră reprezentanţii AmCham.
"Suntem preocupaţi de necesitatea substanţierii responsabile, şi nu circumstanţiale sau partizane, a dezbaterilor parlamentare, în cadrul comisiilor de specialitate şi în plenul Forului Legislativ. Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice. Dezaprobăm tentativele de adoptare facilă şi fără consultări de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii corupţiei, reglementării conflictului de interese, lobby-ului şi rolului Camerei de Comerţ a României", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham Romania).
Mai mult, reprezentanţii uneia dintre cele mai importante organizaţii de investitori străini din România sunt îngrijoraţi de ineficienţa, opacitatea şi tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern şi o parte din ministerele de resort privind măsuri importante adoptate sau propuse spre adoptare, cu impact major asupra mediului de afaceri şi populaţiei, în special în arii strategice cum ar fi fiscalitatea, insolvenţa companiilor, infrastructura, achiziţiile publice, transparenţa procesului legislativ şi combaterea corupţiei.
"În perimetrul fiscalităţii, în contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, AmCham Romania a sprijinit iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice, formulând, pe baza expertizei de specialitate a membrilor, o serie de sugestii concrete în direcţia modernizării legis