Antreprenorii Ioan şi Viorel Micula au câştigat procesul împotriva statului român la Curtea de la Washington şi trebuie să primească despăgubiri 250 de milioane de dolari. Decizia a fost anunţată în noaptea de joi spre vineri.
În timp ce Ioan Micula a apelat la serviciile unor firme internaţionale de avocatură, King & Spalding şi Schönherr, Viorel Micula a fost reprezentat în instanţă de firmele Shearman & Sterling şi Dragne & Asociaţii, cu avocaţii Stelian Garofil şi Andreia-Oana Dumitrescu. Iniţial, Viorel Micula a lucrat cu avocaţii Gheorghe Muşat şi Luminiţa Popa, alături de Gelu Maravela, care la momentul respectiv era partener în cadrul Muşat & Asociaţii.
Avocaţii români implicaţi în proces de partea statului au fost Adriana Gaşpar, Ana Diculescu-Şova şi Manuela Nestor de la NNDKP, precum şi Ciprian Badea şi Bogdan Mirghiş, din cadrul departamentului legal al MFP.
Tribunalul arbitral a fost format din următorii arbitri: Laurent Lévy (de origine braziliană/elveţiană), Stanimir A. Alexandrov (de origine bulgară), desemnat de fraţii Micula şi Georges Abi-Saab (de origine egipteană), desemnat de România.
La sfârşitul procesului statul a raportat instanţei că a avut cheltuieli legale în valoare totală de 11,5 milioane de euro, în timp ce reclamanţii au raportat costuri de 18,4 milioane de euro. Tribunalul a stabilit că cele două părţi vor împărţi cheltuielile de judecată în mod egal, dincolo de costurile individuale suportate de fiecare dintre părţi.
În suma de 376,4 mil. lei pe care statul trebuie să o plătească fraţilor Micula, tribunalul a inclus compensaţii de 85 mil. lei pentru creşterea costului zahărului, 17,5 mil. lei pentru creşterea costului unor materii prime altele decât zahărul, 18 mil. lei pentru ratarea ocaziei de a face stocuri de zahăr şi 255,7 mil. lei pentru profituri nerealizate din vânzarea