Un expert in securitate a avertizat ca actuala forma sub care se prezinta Internetul, in care informatia circula libera, fara restrictii majore, ar putea fi inlocuita, de teama spionajului si a hackerilor.
Guvernele din toata lumea ar putea sa fie nevoite sa impuna niste interdictii de ordin tehnic, ca raspuns la cresterea criminalitatii informatice, a mentionat directorul executiv al firmei ruse Kaspersky Lab, Eugene Kaspersky, potrivit Business Week.
O asemenea miscare ar putea incetini dezvoltarea unor proiecte tehnologice si ar reduce resursele companiilor globale de Internet precum Google, Cisco Systems si Juniper Networks, mai arata seful dezvoltatorului de solutii de securitate.
Criminalitatea informatica este in crestere, iar documentele cu caracter secret dezvaluite de fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din SUA, Edward Snwoden, au crescut temerile in privinta spionajului online.
Din aceste motive, unele guverne si companii ar putea muta informatii cruciale inapoi pe hartie, mai sustine Kaspersky.
"Mi-e teama ca dezvaluirile lui Snowden vor forta natiunile sa isi dezvolte propriile segmente de Internet pentru guverne si companii. Va urma anul viitor o fragmentare a mediului online si mi-e teama ca acest lucru va produce daune grave companiilor IT, deoarece ele vor avea acces la mai putine resurse si la investitii mai mici", a aratat Kaspersky.
Multe companii, inclusiv Apple, Google si Microsoft, au facut un apel catre guvernul american sa schimbe practicile de supraveghere, dupa ce Snowden a publicat documente secrete ale NSA.
"Intreprinderile mari iau in considerare sa se intoarca la indosarierea clasica, pe hartie, din cauza spionajului pe Internet. Atat ele, cat si guvernele, se gandesc in mod serios sa isi ia masuri suplimentare de securitate, ce impl