Poliţia germană s-a înzestrat cu un nou dispozitiv tehnologic pentru a identifica în câteva secunde cântecele neonaziste, denumit „Nazi Shazam", o referire la populara aplicaţie de recunoaştere muzicală de pe telefoanele mobile, Shazam, informează AFP.
Autorităţile din Saxonia, pentru moment singurul stat regional care foloseşte noul dispozitiv, speră să poată să identifice astfel şi să închidă posturile radiofonice de pe internet care difuzează cântece de propagandă interzise.
„Muzica este o poartă de intrare pentru extremismul de dreapta, ştim asta, deci, după părerea mea, acest instrument este foarte important", a explicat în timpul unei recente prezentări pentru presă, la Dresda, Markus Ulbig, ministrul de Interne din Saxonia, unul dintre landurile în care partidul neonazist NPD înregistrează cele mai bune scoruri la alegerile locale.
Hard rockul nazist este într-adevăr de multă vreme un instrument de recrutare important pentu grupările de extremă dreapta, care distribuie CD-uri în timpul manifestaţiilor lor.
Biroul federal de control al mediilor periculoase pentru tineret a alcătuit anul trecut o listă neagră ce conţine 79 de titluri acuzate că promovează ideologia neonazistă sau că includ cuvinte rasiste, potrivit publicaţiei Der Spiegel.
Programul informatic pus la punct în Saxonia creează un cod unic sau o „amprentă digitală" pe baza frecvenţelor utilizate de cântece, apoi compară muzica suspectă cu o bază de date conţinând "amprentele digitale" ale pieselor interzise.
„Programul este în mod clar mai rapid decât omul. În plus, el nu are nevoie să doarmă", a subliniat Martin Struden, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din landul Saxonia.
În trecut, ofiţerii de poliţie trebuia să asculte cântecele, apoi să compare textele cu cele ale altor piese dintr-o bibliotecă muzicală vastă.
„Aveau nevoie de o zi sa