- Frigul, umezeala, nopţile nedormite, dar şi excesele sărbătorilor, au efecte neplăcute şi inestetice asupra ochilor. Pentru orice problemă, tratamentele naturiste reprezintă un prim ajutor -
Ochi roşii, obosiţi şi lipiţi
Silur împotriva ochilor uscaţi
Opăriţi o linguriţă de silur cu o ceaşcă de apă clocotită. Lăsaţi ceaiul să se infuzeze 8 minute şi strecuraţi-l. Înmuiaţi o bucată de vată în ceaiul călduţ şi ţineţi-o 10 minute pe ochii închişi. Nu folosiţi niciodată ceai de muşeţel, fiindcă usucă şi mai tare ochii. Dacă este vorba, în primul rând, de calmarea unor ochi inflamaţi, se recomandă şi comprese cu ceai călduţ de salvie sau de scoarţă de stejar.
Mere coapte, împotriva ochilor înroşiţi
Dacă ochii sunt roşii şi uşor iritaţi, din cauza fumului de ţigară sau a lipsei de somn, aplicaţi miezul cald al merelor coapte pe ochii închişi. După ce s-a răcit, clătiţi-vă cu grijă.
Aburi de muşeţel, împotriva ochilor obosiţi (de televizor)
Opăriţi 4 linguri de flori de muşeţel cu 1 l de apă clocotită şi, după ce s-au infuzat 10 minute, lăsaţi aburii să acţioneze, vreme de 15 minute, asupra ochilor închişi.
Compresă cu frunze de nuc, împotriva ochilor lipiţi
Fierbeţi 30 g de frunze de nuc între 8-10 minute, într-un litru de apă, şi strecuraţi. Înmuiaţi în decoctul călduţ o pânză de in, stoarceţi-o şi aplicaţi-o 10 minute pe ochii închişi.
Cură cu brânză de vaci şi miere, împotriva ochilor lipiţi
Puneţi un strat de brânză de vaci - la temperatura camerei - pe ochii închişi şi lăsaţi-o să acţioneze 15 minute. Spălaţi-vă apoi pe ochi cu apă cu miere, procedând în felul următor: lăsaţi să fiarbă câteva secunde 2 ceşti de apă cu 1 lingură de miere, luaţi spuma, înmuiaţi o bucată de vată în apa călduţă şi ştergeţi-vă ochii.
Gimnastică pentru och