Ne înfrumuseţează sărbătorile cu brazi verzi pe care-i cresc în curte, scriu felicitări pentru noi din partea lui Moş Crăciun sau ne bat la uşă în noaptea de Ajun. Sunt oamenii pentru care Sărbătorile de Iarnă înseamnă şi o ocazie de a-şi pune în valoare talentul şi de a face un ban.
Dacă pentru bunici, părinţi şi copii feeria sărbătorilor de iarnă abia începe, comercianţii lucrează de luni de zile la serviciile menite să ne coloreze Crăciunul. Bunăoară, Igor Pazurati (42 de ani) din Străşeni creşte brazi de aproape opt ani, iar pentru sărbătorile din acest an a pregătit 100 de pomi ce urmează să ajungă în casele moldovenilor. „Am vreo 30 de ari plantaţi cu brazi, de diferite mărimi, verzi, argintii. La anul voi putea scoate la vânzare vreo 500 de brazi“, spune bărbatul. Preţul de plecare este de 100 de lei, acesta însă creşte în funcţie de specie şi înălţimea molidului.
Cât de profitabilă este această afacere? „N-o fac pentru bani, ci din plăcere. Pe lângă investiţia financiară, însă, mai e vorba şi de o investiţie de timp. Puieţii cresc timp de şapte-opt ani“, susţine Igor Pazurati. Totuşi, afacerea merge ca pe roate, zeci de cumpărători i-au trecut deja pragul. „Îi vând de-acasă. Am dat deja vreo 20 de brazi. Vin, îl aleg pe cel potrivit, îl tăiem şi-l ia acasă. Unora le fac şi reducere de 10-20%“, menţionează bărbatul.
În acest an, Andrei Atamanenco (58 de ani) din Orhei are de vânzare 1.000 de brazi. Până acum a vândut peste 30 de molizi. Spune că se ocupă de această afacere din 1974. Creşte brazi, dar şi alte specii de plante decorative. „Pe vremea sovietică exportam brazi în Turcia şi în Rusia. Acum vindem doar în Moldova. Am un hectar de molizi verzi şi argintii“, povesteşte bărbatul. Îi vinde doar la ghiveci pentru că, spune el, „nu poate tăia un brad pe care l-a crescut cu anii“. Foto Afaceri de Crăciun
Chiar dacă sunt cu 120 de le