Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
Stimată doamnă, din descrierea dvs. se pare că aveţi leziuni de urticarie, deşi nu aţi acuzat explicit mâncărime. Urticaria este o tulburare care se manifestă cutanat, caracterizată de leziuni rozalii, cu margini neregulate, plate şi uşor ridicate. Leziunile sunt intens pruriginoase (adică mâncărimea este mare).
Urticaria poate fi acută - cu durată de evoluţie sub 6 săptămâni - şi cronică - cu durată de peste 6 săptămâni. Afectează în jur de 15-20% din populaţie, iar multe cazuri nu au o cauză cunoscută. Printre motivele şi asocierile recunoscute se află medicamentele, infecţiile (virale, bacteriene, parazitare), bolile interne (boli autoimune, tiroidiene, tulburări maligne), înţepăturile de insecte, expunerea solară, emoţiile puternice (cazul dvs.). Urticaria este considerată, adesea, o "alergie", ceea ce este corect în unele cazuri, cum ar fi al celei produse de medicamente. Însă nu toate urticariile sunt "alergice", astfel, probabil că nu există o alergie la "soare", ci o urticarie solară, declanşată de mecanisme încă incerte. Unele substanţe, cum ar fi aspirina sau substanţele de contrast, tind să cauzeze urticarie prin mecanisme nealergice.
Medicina alternativă ar privi urticaria ca pe o eliminare de căldură excesivă în organism, cum ar fi cea acumulată în intestine după ingerarea unor mâncăruri nepotrivite. Poate fi o tulburare a energiei ficatului, din cauza emoţiilor puternice, sau o slăbire în energia plămânului şi a ficatului, ce permit accesul energiilor din afară în sistemul energetic propriu al organismului, ducând la urticarie.
Urticaria poate fi o sursă de disconfort mare, afectând chiar calitatea vieţii pacientului. Atunci când este însoţită de e