Licitaţiile publice pot însemna contracte bănoase pentru câştigător şi multă bătaie de cap pentru restul companiilor intrate în cursa pentru proiectul respectiv, deoarece, în majoritatea cazurilor, sumele depuse drept garanţie de participare se recuperează, în cel mai bun caz, în 90 de zile de la încheierea licitaţiei. Totuşi, există o soluţie care să îţi permită înscrierea la licitaţie, dar care nu îţi blochează lichidităţile.
Pe lângă multitudinea de documente pe care le depun, companiile care decid să participe la licitaţiile pentru contractarea diverselor servicii pentru instituţiile publice trebuie să plătească şi o garanţie de participaţie. Metodele clasice la care apelează companiile care se înscriu la aceste licitaţii sunt fie plata sumei respective direct în contul autorităţii contractante, fie obţinerea unei scrisori de garanţie din partea unei bănci.
Totuşi, aceste două metode blochează cash-flow-ul sau activele firmelor pentru o perioadă îndelungată şi face imposibilă participarea la mai multe licitaţii în acelaşi timp, exceptând situaţiile în care companii deţin rezerve mari de lichidităţi.
A treia variantă
Există însă o a treia modalitate care permite obţinerea garanţiei de participare, dar care nu este foarte cunoscută de reprezentanţii mediului de business. Este vorba despre „asigurarea de garanţii”. Potrivit Hotărârii de Guvern nr.834/2009, garanţiile emise de asiguratori sunt menţionate ca forme acceptate de organismele publice pentru participarea la atribuirea contractelor în sistemul de achiziţii publice de bunuri şi servicii, alături de scrisorile de garanţie bancară.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro