Antreprenorul local Ioan Micula, care împreună cu fratele său Viorel a creat grupul de firme European Drinks&Food, spune că în urma procesului împotriva statului român câştigat la Curtea de la Washington urmează să primească despăgubiri în jur de 220 milioane de euro, adică a zecea parte din investiţia de 2,2 miliarde de euro pe care a făcut-o în România începând din anii ’90.
“ A durat mult procesul pentru că statul român a tergiversat foarte mult această măsură, dar într-un final s-a luat decizia. (…) Noi am plătit peste 1, 2 miliarde de euro la stat. Statul nu ne-a dat înapoi tot ce ne-a luat, trebuia să primim mult mai mult pentru că noi am avut nişte facilităţi fiscale, am investit în zone defavorizate. Noi nu am reuşit să ne recuperăm încă investiţia de 2,2 miliarde de euro . A fost o mare nedreptate”, a declarat Ioan Micula.
“Bancile ne-au dat banii pe care noi i-am investit în România. Am investit în branduri, în oameni, în fabrici, am investit în trainingul a peste 30.000 de oameni până acum, am creat sute de locuri de muncă, însă singurul drum nereparat este Oradea-Deva, drum pe care noi transportăm zilnic sute de tiruri ”
El spune că o continuare a investiţiilor pe piaţa locală depinde de ceea ce se întâmplă în economie şi că piaţa nefiscalizată este o problemă care impedică antreprenorii să se dezvolte.
“Nu poţi să faci investiţii împotriva instituţiilor din România, depinde de stat . Dacă statul continuă să mărească fiscalitatea, piata va trece tot mai mult spre gri si negru. Nu poţi să te lupţi cu cei care fac evaziune fiscală, câştigul lor este mult mai mare decât al celor care plătesc taxele la stat. Dacă piaţa este nefiscalizată pune în pericol până la urmă siguranţa oamenilor".
Antreprenorul local Ioan Micula, care împreună cu fratele său Viorel a creat grupul de firme European Drinks&Food, spune că î