Peste o mie de vile au fost construite în cartierul ANL Henri Coandă din Bucureşti. După un deceniu de la ridicarea caselor, locatarii nu au utilităţi, drumuri şi nici măcar o adresă poştală ca să poată cere ajutor la Ambulanţă.
Doar vilele sunt ridicate în Henri Coandă
Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Gabriel Burciu stă pe strada care împarte cartierul în două: o jumătate în Voluntari, a doua în Sectorul 1
Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Cartierul are un aer post apocaliptic, mai toate vilele fi ind părăsite
Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Doar 20 de familii au avut curajul să se mute în Henri Coandă, cartierul cu 1.200 de vile situat în Băneasa, zonă rezidenţială construită jumătate în sectorul I, jumătate în Voluntari, Ilfov. Alte 100 de familii vin doar în weekend, iar restul practic şi-au abandonat casele plătite cu sume între 50.000 şi 120.000 de euro.
La startul lucrărilor, din 2005, cartierul ANL a fost prezentat drept cea mai luxoasă zonă din România. Casele au fost gata doi ani mai târziu dar, până anul trecut, în zonă nu era nici măcar reţea electrică. Asta pentru că şefii ANL s-au mulţumit doar să ridice vilele, au uitat de utilităţi. În plus, primăriile din Voluntari şi Sectorul 1 evită să facă investiţii, pentru că nu s-a stabilit clar dacă zona este în Bucureşti sau Ilfov.
Familia lui Gabriel Burciu (specialist IT) este una dintre cele care s-au mutat aici. A făcut un credit de 140.000 de euro, pe 20 de ani, pentru a-şi lua casa cu un etaj şi cinci camere. Plătește rate lunare de 500 de euro. S-a mutat în vila din Henri Coandă în 2009. Omul, singurul care era acasă în jurul prânzului, descrie cum decurge viaţa în ceea ce trebuia să fie cel mai luxos cartier.
GAZE nu are, la termoficare foloseşte alte surse de energie.
CĂLDURĂ are pe baza unei centrale pe peleţi: "Am dat 1.500 de euro pe centrală, iar în fiecare