Pe timp de iarnă, ai nevoie de alimente pline de nutrienţi care să te ajută să-ţi menţii sănătatea şi să-ţi dea cât mai multă energie. Iar legumele sunt cea mai bună alegere. Iată pe care din ele te poţi baza în sezonul rece.
1. Cartofi
Cartofii dulci sunt foarte hrănitori. Pe lângă vitaminele B6 şi C, cartofii conţin fier şi vitamina D şi sunt foarte buni pentru sistemul imunitar. În plus, aceştia conţin şi magneziu, un mineral anti-stres prin excelenţă care te ajută să te relaxezi în sezonul rece. În combinaţie cu brânza, cartofii sunt un răsfăţ de iarnă excelent.
2. Sfecla roşie
Este un pachet complet de nutrienţi: vitaminele A, B, C, potasiu, magneziu, fosfor sunt doar câteva din cele mai importante. În plus, este delicioasă şi merge de minune cu mâncărurile de iarnă.
3. Varza de Bruxelles
Este una din cele mai bune surse de fibre, vitamine şi minerale. Conţine vitaminele A, C, E şi K şi acizi graşi esenţiali Omega 3. Fibrele conţinute scad colesterolul şi ajuta digestia, iar nivelul mare de glucobrasicina combate inflamaţiile şi îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Prezenţa vitaminei C se face şi ea simţită prin stimularea sistemului imunitar. În plus, varza de Bruxelles îţi alcalinizează corpul. Multe boli printre care şi cancerul sunt provocate de accesul de acid din organism. Acum este în sezon, aşa că profită din plin.
4. Varza
Este o sursă excelentă de vitamina B, C, calciu, magneziu şi fosfor. Proprietăţile sale anti-inflamatoare o recomandă pentru iarnă, fie în reţete tradiţionale, fie în salate sau supe.
5. Praz
Prazul nu doar că dă gust mâncării, dar conţine şi o doză mare de vitamina K şi A care protejează vasele sanguine de radicalii liberi care formează celulele canceroase. Datorită conţinutului bogat în vitamina B, prazul este recomandat viitoarelor mămici, întrucât