Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, vineri, la Forumul Românilor de Pretutindeni, că în unele ţări UE multe infracţiuni sunt puse pe seama românilor, care au devenit o supapă prin care politicienii abat nemulţumirea populaţiei de la eventuale nerealizări ale guvernelor. Ea a criticat modul în care sunt trataţi muncitorii români în unele ţări ale Uniunii Europene.
"Multe dintre infracţionalităţile care au loc pe diverse teritorii sunt puse pe seama românilor, pentru că românii au devenit o supapă prin care politicieni din alte ţări îşi pot îndrepta nemulţumirea populaţiei ca să o abată, eventual, de la nerealizările pe care fiecare guvern le poate avea în ţara lui", a susţinut Câmpeanu, potrivit Mediafax.
Oficialul a menţionat că astfel de efecte negative apar şi ca urmare a aproprierii date de 1 ianuarie 2014, când vor fi ridicate restricţiile în toată Uniunea Europeană, fapt care dă posibilitatea cetăţenilor români să îşi caute şi, eventual, să îşi găsească un loc de muncă în oricare ţară.
"Forţă de muncă calificată, tânără, în putere a plecat din România şi contribuie la PIB-ul altor ţări. Sigur, nu au plecat că au vrut neapărat. Acestea au fost condiţiile, criza economică, nivelul economiei româneşti, care au determinat pe foarte mulţi să îşi caute locuri de muncă plătite conform pregătirii şi specializării", a mai spus Câmpeanu.
Ea a arătat că Ministerul Muncii este foarte preocupat de condiţiile şi modul în care muncitorii români sunt trataţi în toate ţările din Uniunea Europeană. Şi a adăugat că principiul libertăţii de muncă prevăzut de tratatul UE nu este însă suficient.
Ministrul Muncii: românii, trataţi uneori ”într-un mod subuman”
"Am văzut, deja, ce se întâmplă în anumite ţări, cum pot fi exploataţi lucrătorii români, cum pot fi ei abuzaţi, cum pot fi trataţi uneori într-un mod subuman", a mai declarat Câmp