Un posibil cutremur major îi îngrijorează pe 78% dintre cei care au fost chestionaţi de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES, care a studiat modul în care populaţia percepe factorii de risc asupra statului şi a societăţii româneşti în general, dar şi riscurile la nivel individual.
Aproape jumătate dintre participanţii la studiul IRES apreciază că siguranţa naţională a României este destul de bună, în timp ce 9% cred că este foarte bună. În jur de o treime (29%) dintre respondenţi o califică drept destul de slabă, 13% cred că este foarte slabă.
Cutremurul este riscul pe care cei mai mulţi respondenţi (78%) îl indică drept unul de actualitate. Inflaţia şi tulburările sociale sunt percepute în mare măsură (77%, respectiv 75%) drept riscuri pentru România.
Alte riscuri pentru România percepute de către cei chestionaţi sunt: răpirile de persoane (52%), pandemiile (43%), falimentul de ţară (41%), terorismul (35%), dictatura (34%) şi agresiunea militară din partea unei mari puteri (30%).
Agresiunea militară din partea unui vecin sau un război în zonă sunt riscurile indicate în cea mai mică măsură de respondenţi ca fiind de actualitate pentru România.
Citeşte şi: Românii, campionii din sud-estul Europei la NEMULŢUMIRI cu privire la taxe şi politicieni
În mod specific, siguranţa energetică a României despre care s-a discutat intens în opinia publică, mai ales în chestiunile legate de exploatarea resurselor naturale, este apreciată ambivalent de respondenţi – 46% o apreciază ca fiind foarte bună sau destul de bună, în timp ce 49% spun că este foarte proastă sau destul de proastă.
Studiul a verificat modul în care respondenţii percep anumite ţări sau uniuni de state în relaţia cu România. Uniunea Europeană (73%), SUA (72%), China (71%), dar şi Marea Britanie (62%) sunt percepute drept prietene pentru România, în timp