Disparitatea salariala de gen, respectiv diferenta medie inregistrata in UE intre castigul salarial orar al femeilor si cel al barbatilor, este de 16,2%. Cifra nu a evoluat deloc in decursul unui an. Conform unui raport publicat de Comisia Europeana, diferenta de remunerare dintre femei si barbati este, in continuare, o realitate in toate tarile UE, nivelul sau variind de la 27,3% in Estonia, la 2,3% in Slovenia.
Cifrele globale confirma o usoara tendinta descrescatoare in ultimii ani, respectiv o scadere de 1,1% intre 2008 si 2011. Raportul arata ca problemele cele mai mari in combaterea disparitatii salariale in UE sunt aplicarea in practica a normelor privind remunerarea egala si lipsa actiunilor in justitie intentate de femei in instantele nationale.
„Egalitatea de gen este o realizare europeana, cu legi care garanteaza un salariu egal pentru munca egala, egalitatea la locul de munca si drepturi minime la concediu de maternitate. Mai este insa un drum lung de parcurs pana la egalitatea de gen deplina. Disparitatea salariala este inca mare si nu da semne de scadere. Mai mult, o mare parte din evolutia sa rezulta de fapt dintr-un declin al castigurilor salariale ale barbatilor, mai degraba decat dintr-o crestere a salariilor femeilor”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru Justitie. „Principiul salariului egal pentru munca egala este inscris in tratatele UE inca din 1957. Este timpul sa devina o realitate si la locul de munca.”
Raportul evalueaza aplicarea in practica, in tarile UE, a dispozitiilor privind remunerarea egala si estimeaza ca, in viitor, principala provocare pentru toate statele membre va fi aplicarea corecta si controlul respectarii normelor stabilite de Directiva din 2006 privind egalitatea de sanse .
Comisia, in calitate de gardian al tratatelor, s-a asigurat ca statele membre au transpus core