Sonda spaţială chineză Chang'e-3, care transporta roverul Roverul „Iepurele de Jad”, lansată pe 1 decembrie, a aterizat, sâmbătă, pe Lună, în regiunea denumită „Golful Curcubeelor”. China devine astfel a treia ţară din lume care a reuşit o aselenizare lentă, după SUA şi fosta URSS.
Sâmbătă după-masă, sonda spaţială Chang'e-3, lansată pe 1 decembrie de la spaţioportul din Xichang, a aterizat pe Lună, aceasta fiind prima aselenizare lentă din ultimii 37 de ani. China a devenit a treia ţară din lume care reuşeste o astfel de performanţă, după Statele Unite ale Americii şi fosta Uniune Sovietică.
După câteva ore de la aselenizare, din sondă a fost propulsat roverul Yutu, în traducere liberă „Iepurele de Jad”, informează BBC.
China a trimis pe Lună cel mai performant rover de până acum, printre instrumentele acestuia numărându-se un radar specializat care va măsura suprafaţa şi scoarţa lunară.
Cu o greutate de 120 de kg, „Iepurele de Jad” poate urca pante de până la 30 de grade şi dezvoltă o viteză de deplasare de 200 de metri pe oră, potrivit creatorilor săi de la Institutul de Cercetări în Inginerie a Sistemelor Aerospaţiale din Shanghai, informează stiintasitehnică.com.
Numele roverului a fost ales printr-un vot online la care au participat peste 3,4 milioane de chinezi şi rezultă dintr-o legendă antică chinezească despre un iepure care trăieşte pe Lună ca animal de companie al zeiţei selenare Chang’e.
Roverul „Iepurele de Jad” FOTO BBC
Citeşte şi:
Chinezii au decolat spre Lună: după aproape patru decenii de pauză, satelitul Pământului va fi cercetat din nou