O echipă de jurnalişti ai radio BBC din estul Angliei a vizitat, la începutul lunii decembrie, Clujul şi oraşul Zalău. La Cluj, englezii au învățat să danseze ardelenește, au fost impresionați de arhitectura clădirilor din centrul orașului și au apreciat chiar și Târgul de Crăciun din Piața Unirii.
Într-un editorial, postat pe site-ul I love Cluj, Traian Almăşan scrie despre experiența jurnaliștilor BBC la Cluj.
De atâta „publicitate" cred că nu am mai avut parte, noi românii, de foarte mulţi ani în Marea Britanie. Nu cred că mai există multe publicaţii „în insulă", care să nu îşi fi speriat bine cititorii spunându-le de milioanele de români şi bulgari, care din prima zi a noului an, vor da buzna în Marea Britanie.
Pe acest fond, redacţia BBC din „judeţul Lincolnshire" a venit în România să vadă care este de fapt situaţia. S-au perindat prin diferite ipostaze, prin „diferitele Românii" care există în această ţară. Ghidaţi de Paul, un ardelean plecat de mai mulţi ani în Marea Britanie şi care şi-a propus să se întoarcă anul viitor în ţară, reporterii BBC au mers pe rând la Zalău, au întâlnit o comunitate rurală, una de romi şi au aflat probabil că cei care vor să plece din România, au făcut-o deja. Pe urmă au avut mai mulţi invitaţi în studioul teritorial Radio Cluj, de unde au realizat o emisiune în direct, care le-au confirmat că nu au prea mari motive de îngrijorare, ci dimpotrivă, noi suntem cei care ar trebui să ne facem griji, din cauza exodului forţei de muncă supracalificate.
Pe rând, primarul Clujlui, Emil Boc, Andrei Roth, un tânăr om de afaceri care a locuit şapte ani în SUA şi s-a întors în ţară şi Paul, însoţitorul celor de la BBC, cel care le-a organizat cea mai mare parte a întâlnirilor (mă bucur că l-am putut ajuta şi eu într-o mică măsură), le-au pictat o imagine a României mult diferită de stereotipurile cu care venise