Segmentul construcțiilor își revine. Motivul nu este cel pe care-l așteaptă piața din 2009 încoace, ci doar expirarea avizelor proiectelor puse în standby. Așa se face că și Corneliu Pascu, proprietarul grupului Iridex, a demarat lucrările pentru o nouă clădire de birouri în nordul Capitalei
Șapte milioane de euro investite în prima stație de management al deșeurilor umede și uscate din România (proiect demarat în 2012 și inaugurat în 2013), alte șase milioane într-o clădire de birouri și un centru investițional, fiecare de câte 3.000 de metri pătrați, la care se adaugă încă zece milioane de euro pentru un alt office building de 10.000 de metri pătrați, în aceeași zonă.
Pe scurt, acestea sunt proiectele demarate în ultimii doi ani de către omul de afaceri Corneliu Pascu, proprietarul grupului de firme Iridex. „Se construiește destul de mult. Am avut autorizații pentru proiecte, și, dacă nu începi să construiești, acestea expiră (avizele au o valabilitate de un an-doi, cu posibilitate de prelungire de încă un an - n.red). Este mai scump să reiei procesul de avizare decât să demarezi lucrările“, spune milionarul, menționând că a fost unul dintre motivele principale pentru care a început construcțiile.
De altfel, un motiv suficient de bun și pentru alți oameni de afaceri din zona construcțiilor, segment grav afectat de criza economică în ultimii trei ani. „Noi am făcut toate investițiile cu banii noștri. Am încercat să accesăm fonduri, dar a fost mai greu din cauza birocrației“, spune Pascu, care speră, totuși, pe viitor, să poată contracta bani europeni.
Pulsul crizei
Ca orice om de afaceri cu businessuri în zona imobiliară, Corneliu Pascu a fost afectat de criză. Așa se face că 5% dintre spațiile sale au rămas libere, procentul fiind, totuși, mic într-o astfel de piață. Explicația ar fi diminuarea prețului chiriilor. Chiar și așa, întâ