Chiar dacă zimbrul aflat în regim deschis şi semi deschis este protejat de lege, la Bucşani, impunătoarele animale ar putea fi vânate pentru a rentabiliza Zimbrăria “Neagra”. Măsura a fost anunţată chiar de conducerea Direcţiei Silvice Dâmboviţa, care în acest moment încearcă alături de ICAS Braşov şi Facultatea de Silvicultură din Braşov, să obţină aprobările pentru a cuprinde Zimbrăria “Neagra” în fondul de Vânătoare Bucşani.
Măsura a fost gândită după ce s-a stabilit că există un număr prea mare de exemplare, raportat la suprafaţa ţarcului. În momentul de faţă, Zimbrăria “Neagra” dispune 50 de zimbri, în condiţiile în care are o suprafaţaă de 40 de hectare, care ar fi suficientă pentru 30 de exemplare.
„În acest mod, Zimbrăria Neagra, subunitate unde cheltuim trei miliarde de lei anual, va deveni rentabilă. Toţi banii pe care îi vom câştiga din activităţile de vânătoare vor fi investiţi pentru modernizare. Vrem ca rezervaţia de zimbri din localitatea dâmboviţeană Bucşani să îndeplinească condiţiile de ţarc, precum ţarcul de mistreţi de la Bolovani. Sperăm ca proiectul pe care l-am iniţiat cu ICAS Braşov şi Facultatea de Sivicultură să dea rezultate”, a declarat Costel Preda, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa.
În urmă cu trei săptămâni, primăria Reşiţa a achiziţionat pentru Grădina Zoo, doi zimbrii de la Bucşani. Direcţia Silvică Dâmboviţa, prin Ocolul Sivic Bucşani, a încasat suma de 50.000 de lei.
“Zimbrul, în toată lumea, se împuşcă în ţarc. E animal pentru vânătoare, numai că la noi nu există aşa ceva, nu se împuşcă. În ţarc, trebuie aprobări, dar în momentul cand e liber, nu se împuşcă. Nu e păcat să nu îl valorificăm? Să vedem cum o să facem. Se face un proiect de către specialişti. E o cotă, se face totul legal, conform legii. Toţi banii pe care îi vom câştiga din activităţile de vân