Un primar de comună din România aşteaptă de câteva luni bune o prostituată pentru a o pune "la treabă". Treaba pe care femeia în cauză trebuie să o presteze se traduce prin muncă în folosul comunităţii, pentru că ea a adunat la primărie amenzi în valoare de circa 100.000 de lei, practicând cea mai veche meserie din lume. Prin noul Cod Penal care va intra în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie, astfel că amenzile vor continua să curgă. Nu în acelaşi ritm va fi şi plata lor.
Potrivit articolului 328 din actualul Cod penal din România, prostituţia reprezintă fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Proxenetismul este pedepsit, în baza articolului 329 din acelaşi Cod, cu închisoare de la doi ani şi până la 18 ani pentru cazurile de trafic cu minori în scopul exploatării sexuale.
Din datele furnizate de IGPR, la solicitarea gândul, reiese că în primele zece luni ale acestui an, au fost sesizate 909 de cazuri de prostituţie, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, în primele 10 luni ale anului 2012 (1 ianuarie – 31 octombrie), au fost sesizate 732 de cazuri de prostituţie, comparativ cu 712 de cazuri în aceeaşi perioadă a anului 2011.
Aceleaşi date mai arată că, în primele 10 luni ale anului 2013, au fost sesizate 208 de cazuri de proxenetism. În aceeaşi perioadă a anului 2012, au fost sesizate 243, comparativ cu 207 de cazuri sesizate în acelaşi interval din 2011.
Noul Cod penal românesc: prostituţia nu mai e incriminată, ci doar proxenetismul
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, de la 1 februarie 2014, prostituţia nu mai este incri