În 2001, pentru a combate obezitatea la copii, olandezii au avut ideea năstruşnică de a înlocui băuturile răcoritoare pline de zahăr bere slab alcoolizată.
Acest plan unic, înlocuirea băuturilor pline de zahăr cu bere, presupunea servirea unei beri relativ slabe din punct de vedere alcoolic, numită „tafelbier“, care conţinea doar 1,5-2,5% alcool (o bere obişnuită conţine până la 5,5% alcool), notează „Mental Floss“.
Copiii aveau de ales între „lager“, o bere de fermentaţie inferioară, şi „bitter“, o bere amară de provenienţă britanică. Oferta de bere pentru copii venea în sticle de 250-330 mililitri, un pic mai puţin decât într-o sticlă obişnuită de bere care poate ajunge şi la 500 de mililitri.
Capul răutăţilor în cazul acestui plan de a da alcool copiilor a fost Societatea belgiană a berii numită „Prietenii Berii Limburg“. Preşedintele acestei asociaţii, Rony Langenaeken, a avut această idee după ce a auzit de un studiu belgian în care se spunea că băuturile dulci consumate în copilărie conduc la obezitate şi la un risc crescut de cancer la sân. „Este bună pentru corpul lor şi este şi foarte sănătoasă“, mărturisea atunci Langenaeken.
Programul cu berea în şcoli îi viza pe copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 15 ani. Deşi mulţi adulţi şi-au exprimat îngrijorările cu privire la ideea ca un copil de 5 ani să dea pe gât beri reci în pauza de prânz, Langenaeken a încercat să dea asigurări scepticilor că acei copii nu se vor îmbăta de la micile porţii de bere. „Berea este pentru toată familia. Eu beam bere când aveam doar şase ani“, declara Langenaeken.
Şcoala Lagere Gemengde din Hasselt, Belgia, a decis să testeze această idee care a prins foarte bine la elevii de opt ani. Conform unei relatări din 2001 a jurnalului „Akron Beacon“, 75% din elevii testaţi au spus că preferă berea în locul băuturilor dulci.
@