Visul american presupune ca prin multa munca si perseverenta chiar si cei mai saraci oameni pot accede la clasa de mijloc si chiar mai sus pe scara sociala.
De fapt, americanilor le este mai dificil sa avanseze decat le este locuitorilor din celelalte natiuni avansate, releva un studiu citat de CNN.
Astfel, este mai usor sa te ridici deasupra clasei in care te-ai nascut in tari precum Japonia, Germania, Austria si natiunile scandinave, conform unui studiu realizat de economistul Miles Corak de la Universitatea din Ottawa.
Dintre marile state dezvoltate, doar in Italia si Marea Britanie exista mai putina mobilitate economica.
Financial Post: Romania, peste Canada, Rusia si SUA in ce priveste sustenabilitatea economica
Studiul masoara flexibilitatea castigurilor dintre generatii - un tip de mobilitate care analizeaza corelatia dintre venitul parintilor si cel al generatiei urmatoare, intr-un numar de tari diferite din intreaga lume.
Economistii nu au identificat inca de ce unele tari au un nivel mai ridicat de mobilitate decat altele, insa au reusit sa scoata in evidenta anumite similaritati.
Rezultatele s-ar explica prin prisma inegalitatii sociale, a situatiei familiale si a politicilor sociale.
Inegalitatea sociala
Cu cat o societate este mai inegala in prezent, cu atat sunt mai mari sansele ca urmasii sa fie blocati pe aceeasi treapta sociala cu parintii lor. Acest lucru este determinat de faptul ca familiile bogate le pot oferi copiilor acces la o mai buna educatie, care conteaza in prezent mai mult decat in urma cu 100 de ani pentru a obtine o slujba buna.
Situatia familiala
O situatie familiala stabila este asociata cu abilitatea de a urca pe scara sociala, spune Corak. Insa in SUA exista o rata mai ridicata a divorturilor, precum si m