Maestrul scenei românești, Radu Beligan, născut de ziua Sfântului Filimon, protectorul artiștilor, a fost sărbătorit sâmbătă, de la ora 12,00, pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului prin inaugurarea unui binecunoscut simbol al teatrului, “Gongul Thaliei” – ce semnifică longevitatea și evoluția spirituală a slujitorilor scenei, marcând în acest fel 200 de ani de istorie a teatrului în București.
Seara, de la orele 19,00, Radu Beligan își va sărbători ziua de naștere pe scena Teatrului Metropolis, în noul spectacol cu premiera absolută “Lecția de violoncel” de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de actori ai Teatrului Național: Lamia Beligan, Marius Manole și Tania Popa/Rodica Ionescu.
Numele maestrului Radu Beligan se identifică, de peste 70 de ani, cu teatrul. O astfel de personalitate cum este Seniorul teatrului românesc reprezintă nu doar un monument de talent, ci și un artist unic – prin glasul său inconfundabil, prin dragostea și plăcerea cu care urcă pe scenă și cu care joacă, prin ”averea” de roluri în teatru și film pe care a adunat-o de-a lungul unei cariere impresionante.
S-a născut la 14 decembrie 1918 (ziua Sfântului Filimon — protectorul artiștilor), la Galbeni, în apropiere de orașul Roman, iar amintirile despre copilărie și despre mama sa sunt emoționante.
“Eu m-am născut într-o familie modestă, cu patru copii. Tatăl meu, un actor cu mai puțin noroc decât mine, și-a încheiat prematur viața teatrală în urma unui diferend avut cu Mihail Sadoveanu. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din țara care a inventat teatrul. (…) Era casnică, ținea din toate punctele de vedere casa singură, până și hainele de pe noi erau croite și cusute de ea. În plus, știind foarte bine limba franceză ne-a învățat și pe noi. Eu am fost favorizat pentru că și-au dat seama că îmi place cartea. Părinții mei au investit tot ce puteau