Istoria va consemna 10 decembrie 2013 ca una dintre cele mai negre zile din istoria democratiei romanesti. Poate cel mai bine a caracterizat-o jurnalistul Emil Hurezeanu, care considera ca „e o proba de tembelism si diletantism ce s-a intamplat in Camera Deputaților, care a adoptat o serie de modificari ale Codului Penal, printre care cea de scoatere din randul funcționarilor publici a parlamentarilor, care i-ar scapa de anchetarea de catre DNA”.
Nimic n-a dat mai bine la oameni in ultima perioada ca si vestile privind anchetarea si condamnarea unor politicieni pentru fapte de coruptie sau alte infractiuni. Populatia a inceput sa creada ca incet-incet Justitia isi intra in rol, nu mai tine seama de factorul politic, actioneaza dupa principii proprii din moment ce au ajuns dupa gratii oameni grei: un premier, mai multi ministri, parlamentari cu duiumul, primari, oameni de afaceri.
Toti au rasuflat usurati atunci cand au aflat ca a mai cazut un cap, asociat instantaneu cu saracia, nevoile si necazurile in care se scalda. Dar iata ca parlamentarii au gasit de cuviința sa scape de prigoana procurorilor si judecatorilor, votand o lege prin care mai multe categorii de persoane nu mai sunt considerate functionari publici.
Ca atare, in urma imunitatii de fier pe care au votat-o, parlamentarii trimisi in judecata pentru fapte de coruptie sau asimilate acestei infractiuni ar putea sa fie achitati , iar cei aflati in inchisoare, prin condamnari definitive, ar putea fi pusi in libertate.
Si asta exact in momentul in care se afla in curs de judecare sau executare a pedepselor nu mai putin de 28 de parlamentari . Asadar, presedintele tarii, deputatii, senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, sunt scosi din c