China a devenit a treia naţiune care reuşeşte să aselenizeze o sondă spaţială. Vehicul de explorare lunară teleghidat, numit 'Iepurele de jad'şi purtat de sonda Chang'e-3, a ajuns la destinaţie sâmbătă noaptea, ora locală. Această operaţiune este rezultatul unor investiţii miliarde de dolari şi îşi propune să ducă la îndeplinire 'visul chinez', sloganul aflat la baza politicii preşedintelui Xi Jinping.
O câmpie largă de 400 de km, cunoscută sub numele latin Sinus Iridium sau sub numele de Golful curcubeelor, o zonă încă neexplorată de pe suprafaţa Lunii, este zona unde sonda urmează să atingă solul. Academia de Ştiinţe chineză a precizat că alunizarea este partea cea mai dificilă a misiunii. Tehnologia cu ajutorul căreia se face alunizarea utilizează captori pentru a identifica o suprafaţă plană şi propulsoare care să-l ghideze.
După ce va atinge solul, sonda îşi va elibera vehiculul de explorare teleghidat, numit Iepurele de jad. Acesta este un dispozitiv utilizabil pe orice teren, cu şase roţi, ticsit de aparatură electronică şi cântărind aproximativ 120 kg. Aparatul poate urca pe pante înclinate până la 30 de grade şi poate dezvolta o viteză de 200 m pe oră, potrivit Institutului de cercetări pentru sisteme aerospaţiale din Shanghai.
Numele vechiului face referire la legenda Iepurele lunar - sau Iepurele de câmp al Lunii – care trăieşte pe Lună, unde prepară elixirul nemuririi într-un mojar. Numele sondei este inspirat după Chang'e, zeiţa chineză a Lunii. Vehiculul de explorare va efectua analize ştiinţifice, în special geologice şi va trimite spre Terra imagini tridimesionale ale satelitului său. Acesta este dotat cu panouri solare pentru a-şi furniza energie.
Beijingul investeşte miliarde de dolari cuceririi spaţiului, supervizată de Armata Populară de Eliberare şi percepută ca un simbol al noii puteri a ţării sub egida Partidului comuni