Scientologia a fost recunoscuta oficial ca religie in Marea Britanie saptamana trecuta, cand, dupa cinci ani de proces, Curtea Suprema a stabilit dreptul unei tinere de 25 de ani de a se casatori in capela Bisericii Scientologice din Londra.
Cei cinci judecatori ai Curtii Supreme au redefinit notiunea de religie pentru a permite gruparii sa oficieze casatorii in Marea Britanie, scrie The Telegraph.
Louisa Hodkin si Alessandro Calcioli (foto) au primit in sfarsit dreptul de a se casatori legal, desi au existat reactii politice nu prea favorabile deciziei judecatorilor. Guvernul britanic se teme ca recunoasterea unei culte ca religie ar putea deschide calea catre cereri de scutire de impozite.
Hodkin a dat in judecata statul dupa ce Registrul general al nasterilor, deceselor si casatoriilor a refuzat sa acrediteze capela Bisericii Scientologice din Londra pentru a-i oficia casatoria.
Intial, Inalta Curte i-a respins cererea, dar presedintele Curtii Supreme, Lord Neuberger, a decis ca excluderea persoanelor care nu cred in Dumnezeu este un caz de discriminare. Judecatorii au decis ca, desi scientologii folosesc cuvantul "Dumnezeu" in rugaciuni, acesta are sensul de "infinitate".
In unele tari, scientologia e interzisa, in altele e tratata ca o secta, unele state o vad ca pe o activitate comerciala, iar altele au recunoscut-o ca religie si biserica. Face furori in randul vedetelor de la Hollywood, printre sustinatorii ei numarandu-se John Travolta, Tom Cruise, Katie Holmes, Kirstie Alley, Lisa Marie Presley, Jason Lee, dar si muzicianul Chick Coreea.
The Telegraph explica doar cateva principii pe care se bazeaza una dintre cele mai controversate miscari ale acestui secol.
Scientologia reprezinta o serie de credinte si practici lansate in 1952 de catre un autor de carti SF, L. Ron Hubbard.