La ora actuala, cu atatea posibilitati tehnologice la indemana, a obtine informatii ca agent secret este, probabil, mult mai usor decat cu o suta de ani in urma.
Era o vreme cand spionii trebuiau sa fie extrem de ingeniosi pentru a obtine informatii si pentru a le transmite catre tara mama. De fapt, primele popoare care au inceput sa se gandeasca la un mod de a transmite mesaje fara stirea inamicului au fost grecii si romanii care obisnuiau sa ascunda pergamentele cu mesaje in bandajele soldatilor raniti.
Astfel de metode rudimentare de a comunica in mod secret au fost folosite sute de ani. Dar abia in secolul XX comunicarea secreta intre spioni s-a transformat intr-o adevarata arta a ingeniozitatii.
In timpul Razboiului Rece, CIA l-a angajat pe magicianul John Mulholland pentru a oferi consultanta agentilor in ceea ce priveste comunicarea intre spionii americani pe teren. El a scris doua manuale in care si-a impartasit ideile. Toate informatiile trebuiau distruse in 1973, dar o copie a scapat. Astfel, potrivit cartii publicate in 2003 sub numele "Manualul oficial al CIA de trucuri si dezinformare", una dintre ideile magicianului era ca spionii sa isi lege sireturile in functie de ce vor sa transmita. Un bun exemplu se afla in ilustratia de mai jos:
In al doilea Razboi Mondial, fumatul era un obicei extrem de popular. Si pentru ca devenise un gest banal si nu atragea atentia, serviciile secrete au incercat sa foloseasca pipa in misiunile lor. Astfel, unele pipe aveau un compartiment mic, secret, in care se putea transporta un biletel cu informatii, coduri sau chiar o harta.
In cazul in care mesajul era in pericol, posesorul putea roti mecanismul si carbunii din pipa ar fi ars hartia care nu pica in mainile inamicilor, scrie site-ul The Art of Manliness.
De asemenea, agenti