Iarna este un anotimp dificil pentru organismul uman. Din acest motiv, avem nevoie de un anume tip de alimentatie
Ce alimente sunt necesare pentru a ne conserva energia
Asa cum arata numeroase studii medicale moderne, adaptarea organismului la conditiile de iarna implica transformari ale sistemelor de obtinere a energiei necesare activitatilor organismului. Astfel, organismul va consuma o mare parte din energia depozitata in celule pentru incalzire, dar in acelasi timp va depune un efort suplimentar pentru refacerea depozitelor de grasimi. Pentru ca aceste doua aspecte sa decurga eficient si echilibrat, este nevoie de un anumit comportament alimentar si o dieta favorabila.
Ce si cum trebuie sa mancam?
Pentru o alimentatie care sa ne permita conservarea energiei este absolut necesar sa mancam foarte bine la micul dejun. Astfel, nutritionistii danezi, ca si cei germani, sunt de parere ca, in anotimpul rece, micul dejun trebuie sa fie cel putin la fel de bogat in calorii ca si masa de pranz. Acest aspect este si mai important in zilele in care depunem efort fizic si avem contact mai mult cu frigul. Conform recomandarilor acestora, masa de dimineata trebuie sa includa intotdeauna lactate grase precum smantana sau casul. Grasimile din acestea nu reprezinta un pericol pentru ingrasare chiar daca sunt consumate peste 40 de zile la rand, in cazul in care in acele zile facem efort fizic. Mai mult decat atat, acizii grasi din laptele sau smantana de vaca si mai ales de bivolita ajung rapid in ficat, unde sunt folositi pentru fabricarea unor precursori hormonali. Altfel spus, grasimile din lactate consumate dimineata ofera materia prima pentru fabricarea unor hormoni implicati in dozajul energiei organismului. De asemenea, ouale servite moi sunt foarte recomandate la micul dejun, datorita aminoacizilor de care are nevoie organismul pentru fortifier