Scris de Simona Butaru - Dimitrie Muscă subliniază că prin exploatarea gazelor de şist „distrugem ce avem mai sfânt, apa şi mâncarea!”
ARAD. „Este o crimă să otrăvim pământul, iarba, pomii, să ne otrăvim pe noi!”, a fost mesajul transmis sâmbătă de Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici. „Peste 10 ani nu va mai face nimeni de mâncare şi noi am fost grânarul Europei”, a subliniat acesta.
Sâmbătă a avut loc, la Arad, o întâlnire a reprezentanţilor Alternativei Civice Arădene, ai Centrului de Iniţiativă pentru Studii Civice şi ai Organizaţiei Comunităţi Durabile. Tema a fost exploatarea gazelor de şist. Alte câteva zeci de oameni care au protestat împotriva exploatării gazelor de şist şi pentru salvarea Roşiei Montane, arădeni, timişoreni, fermieri veniţi din diferite colţuri ale ţării, precum şi români militanţi pentru protejarea mediului plecaţi în ţări ale Uniunii Europene s-au reunit pentru a stabili care sunt paşii următori pe care îi vor face. Au fost expuse păreri şi s-au relatat experienţe extrem de neplăcute din alte zone, unde s-au început deja prospecţiunile, de genul celor petrecute la Pungeşti, sau în Timiş.
Justiţia arădeană a declarat, recent, ca ilegală Hotărârea Consiliului Local Curtici prin care se interzicea exploatarea gazelor de şist, fapt care dă, cel puţin din punct de vedere al legii, frâu liber prospecţiunilor. Acestea, însă, se vor putea face doar dacă firma are dreptul de proprietate al terenului. Dimitrie Muscă a dezvăluit că nu ştie dacă firmele au reuşit să cumpere teren la Curtici, dar că are cunoştinţă de un caz în care unei localnice din Curtici i s-au oferit 8.000 de euro pentru pământul pe care îl are. Mesajul său a fost ca oamenii să rămână uniţi şi să nu cedeze. „Oamenii trebuie să nu fie naivi. Să nu le vindem teren”, a subliniat Dimitrie Muscă.
Acesta a precizat că „mulţi din oamenii de