Alternativa raw vegan e tot mai prezentă în 2013, iar sărbătorile de iarnă nu fac excepţie. Cei care au vrut să aibă un desert delicios, dar sănătos în acelaşi timp, au participat la un atelier inedit care a avut loc sâmbătă la Cluj. Lecţia culinară a inclus reţete de prăjituri vegane, cu fructe și semințe care înlocuiesc dulciurile clasice.
Bucătăria vegană este tot mai apreciată la noi în ţară. Valentina Sandu a renunțat la carne și la produsele lactate în urmă cu cinci ani. Din dorința unui stil de viață mai sănătos, ea a ajuns să înlocuiască toate dulciurile cu nuci crude, fructe uscate, ulei de cocos si vanilie.
"Sunt dulciuri sănătoase, preparate fără foc, care nu conţin practic îndulcitor rafinat sau produse de origine animală. Sunt preparate din nuci, seminţe, fructe uscate şi igrediente naturale", spune Valentina Savu, consumatoare de dulciuri raw vegan.
Aceasta spune că aceste igrediente sunt suficiente pentru a prepara de la prajituri și trufe la tarte și torturi, fără ca măcar să dai drumul la aragaz.
"Este un dulce diferit, mie îmi place mult mai mult. Cred că necesită şi timp să te obişnuieşti, este dulce, dar diferit faţă de cel din magazine. Sunt foarte săţioase, nu poţi să mănânci foarte mult. Pe mine m-au ajutat să renunţ la toate dulciurile din comerţ, chiar nu mai am nevoie de ele şi îmi menţin greutatea", a completat Valentina.
Consumatorii de mâncăruri vegane spun că acestea reprezintă sănătate curată, iar efectele se simt în doar câteva luni.