Obiceiul împodobirii bradului îşi pierde din farmec pe an ce trece, în contextul în care părinţii şi tinerii din ziua de azi nu mai au răbdarea şi obişnuinţa de a petrece timp ca o familie.
De când a fost folosit pentru prima oară pentru a marca Sărbătorile de iarnă, în Letonia, în secolul al XV-lea, pomul împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului. Pe vremuri, decorarea bradului era ceremonia care aduna laolaltă familia, prilej pentru a împărtăşi emoţii şi a întări legăturile dintre copii şi părinţi. Semnificaţia specială a Sărbătorii care vesteşte Naşterea Domnului şi respectarea unor ritualuri, de la gustatul cozonacului frământat în casă până la ascultatul sau îngânatul colindelor îşi pierd treptat din importanţă, mai ales în mediul urban. Astăzi, în locul împodobirii pomului de iarnă şi mesei luate împreună cu cei dragi, generaţia tânără preferă să petreacă în cluburi până dimineaţa alături de prieteni, opţiune devenită adevărată tradiţie pentru tot mai mulţi juniori, care aleg să fredoneaze, mai degrabă, versurile lui Connect-R şi hiturile Innei pe 24 şi pe 25 decembrie.
Este şi cazul lui Alex, un tânăr de 28 de ani din Petroşani, care de ceva timp încoace a renunţat la brad sau să petreacă Sărbătorile în familie. „Cred că este o zi ca oricare alta. Nu simt că trebuie să serbez nimic sau să-mi iau brad şi am convingerea asta întipărită în minte de când am plecat de acasă“, a explicat tânărul care, în prezent, lucrează ca barman într-o cafenea din Capitală.
Psihologul Ionuţ Ghiugan vede în această lipsă de interes a generaţiilor tinere pentru un obicei care reuneşte familia „o adaptare la contextul social şi cultural în care trăim“, dar şi dorinţa de a satisface anumite nevoi specifice vârstei. Pe de altă parte, atâta vreme cât în societatea modernă se acordă din ce în ce mai puţin timp unor ritualuri vitale p