21 de angajatori din zona de sud-vest a Olteniei au fost prezenţi vineri la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din Craiova, la întâlnirea cu reprezentanţii mediului universitar, într-o dezbatere ce a avut drept scop dezvoltarea de strategii comune pentru creşterea gradului de angajabilitate al absolvenţilor cu studii superioare. La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai centrelor de orientare profesională atât din ţară, cât şi din străinătate, punându-se în oglindă şi modele de bune practici din Occident.
Mediul universitar mai are nevoie încă de multe schimbări, astfel încât studenţii să poată corespunde cerinţelor de pe piaţa muncii. S-au făcut câţiva paşi, însă se mai cer schimbări atât la metodologiile de predare, cât şi la cele de practică. Cel puţin asta au punctat reprezentanţii companiilor Popeci, Pirelli, Recon, Ford, CEZ, Camins, Reloc, Ruris, dar şi reprezentanţi ai Camerei de Industrie şi Comerţ Dolj şi ADR SV Oltenia. Tonul dezbaterilor a fost dat de o angajată de la Pirelli, Neli Ciobanu, absolventă a Universităţii din Craiova, care a ţinut să precizeze că, pentru a fi cât mai aproape de cerinţele angajatorilor studenţii trebuie să participe la diverse workshopuri. „Din 2010 m-am angajat la compania Pirelli, printr-un stagiu de practică pe care Pirelli îl desfăşoară cu universitatea din 2008. Astfel de workshopuri se desfăşoară şi în prezent, pentru a elimina diferenţele între ceea ce îşi doreşte un angajator şi ceea ce ştie un student. Un specialist vine din două în două săptămâni la universitate pentru a face cunoscute metodologiile de lucru specifice companiei, pe care studenţii nu le cunosc în prezent“, a declarat reprezentanta firmei Pirreli.
O singură metodologie pentru practică
Pe de altă parte, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, Gabriel Vlăduţ, a ţinut să precizeze că la facultăţile tehnice ar fi nevoi