Ceaiul negru este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din lume. Acesta este obținut din frunzele arbustului “Camellia sinesis”, denumit “Planta de ceai”, din care se obțin și alte ceaiuri (verde, alb, Oolong), ceaiul negru fiind cel mai oxidat și cu cea mai puternică aromă dintre toate aceste soiuri.
Este produs prin metode diferite de alte varietăți de ceai. Frunzele și tulpinile mature sunt culese și puse la uscat, după care sunt rulate și puse în încăperi umede și reci până când sunt oxidate (fermentate) în totalitate.
Numele îi este dat de culoarea închisă pe care o are, dar privit cu atenție, se observă că, de fapt, culoarea este roșu-portocaliu închis, motiv pentru care chinezii l-au denumit ceai roșu. O cană de ceai negru conține jumătate din cantitatea de cafeină pe care o găsim într-o cană de cafea.
Beneficiile ceaiului negru pentru sănătate
Nu este la fel de benefic pentru sănătate precum ceaiul verde, dar este în topul celor mai sănătoase ceaiuri.
Îmbunătățește sistemul cardiovascular – flavonoidele, manganul și polifenolii prezenți în ceaiul negru mențin mușchii inimii sănătoși, îmbunătățesc fluxul sanguin, previn formarea cheagurilor de sânge, reduc riscul apariției bolilor cardiace și scad nivelul colesterolului LDL.
Previne cancerul – antioxidanții din ceaiul negru previn apariția mai multor tipuri de cancer: de stomac, colorectal, de sân, ovarian, pulmonar, de prostată și de vezică urinară, iar compusul TF-2 inhibă dezvoltarea celulelor canceroase în organism. De asemenea, reduce riscul apariției cancerului oral la fumători.
Elimină radicalilor liberi – antioxidanții ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism și la menținerea tinereții.
Stimulează sistemul imunitar – taninul protejează organismul de boli precum răceala, gripa, dizenteria, hepatita, infecții și altele.
Mențin