Zeci de mii de pensionari din judeţ, cu venituri sub 700 lei, vor mai ridica reţete compensate 90% de la medicii de familie doar dacă, pe lângă declaraţia pe propria răspundere, vor prezenta adeverinţă de venituri de la administraţia financiară.
Medicii de familie - care „s-au ars” cu reţetele compensate eliberate pacienţilor care figurau internaţi în spital, dar şi cu gărzile în centrele de permanenţă, pentru care au primit bani conform documentelor publicate în Monitorul Oficial, însă parte dintre aceştia li se impută acum - refuză din această lună să mai elibereze reţete compensate 90% către pensionarii cu venituri sub 700 de lei.
Diferenţa de compensare de la 50% la 90% (în vigoare din 2009) se va acorda numai dacă pensionarii din categoria menţionată vor însoţi declaraţia pe propria răspundere că nu înregistrează şi alte venituri decât cele din pensie, obligatorie şi până acum, de adeverinţa eliberată de Fisc.
„Am avut şi noi astfel de probleme, ni s-au imputat sume. Şi în ţară este aceeaşi situaţie, mai mult chiar, acolo sunt sute de cazuri. Am luat astfel hotărârea să nu mai dăm reţete până nu vin cu adeverinţe de la Fisc. Pentru că se ia în calcul orice, de la subvenţiile pentru pământul pe care îl au la rol, până la ajutoarele de încălzire, tot. Acum noi suntem de bună credinţă, înregistrăm declaraţia, nu putem face muncă de detectiv”, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Olt, medicul Viorel Rădulescu.
Situaţia nu este, însă, nici pe departe la fel de problematică în Olt, cum s-a întâmplat în restul ţării, declară preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Florin Ciocan.
„La noi au fost câteva cazuri în care medicilor li s-a imputat contravaloarea reţetelor, şi acestea pentru că nu s-au putut prezenta declaraţiile pe propria răspundere din partea asiguraţilor. Cele mai multe s