Pamantul si Marte ar fi putut "insamanta" lunile planetelor Jupiter si Saturn cu forme de viata microbiale. Viata pamanteana ar fi putut calatori catre aceste lumi indepartate "la bordul" rocilor dislocate de pe planeta noastra, sustin oamenii de stiinta.
Noi descoperiri sugereaza ca daca se gasesc forme de viata pe lunile celor doua planete, cercetatorii trebuie sa ia in considerare si posibilitatea ca acestea sa fi venit de pe alte planete si nu sunt originare de pe acele corpuri ceresti, scrie Space.com.
Ideea ca viata se poate raspandi prin spatiu este mai veche si se numeste panspermia. O clasa a panspermiei este litopanspermia, ce descrie situatiile in care viata poate calatori prin intermediul rocilor dislocate de pe suprafata unei planete. Daca acesti meteoriti contin suficiente organisme rezistente, acestea pot sadi viata pe o alta planeta sau luna.
Desi litopanspermia pare o teorie putin probabila, mai multi meteoriti descoperiti pe pamant si originari de pe Marte sugereaza ca este posibila.
Unii cercetatori au sugerat chiar ca viata de pe pamant este rezultatul meteoritilor purtand viata de pe Marte.
Simularile pe computer au aratat ca este posibil ca materia dislocata de pe Pamant de meteoriti si alte corpuri ceresti ar fi putut sa scape de atractia gravitationala si sa aterizeze pe Luna. De-a lungul miliardelor de ani, pe suprafata lunii s-a depus praf pamantean. S-a calculat ca pana la 22 de tone de praf de pe Pamant sunt raspandite pe fiecare 100 de kilometri din suprafata Lunii. S-ar putea gasi, in acest strat, chiar vestigii ale celor mai vechi forme de viata microbiala de pe pamant.
"Au mai fost simulari cu privire la transferul intre Pamant si Marte, insa noi am vrut sa marim simularile in speranta de a vedea daca se poate realiza transferul catre Jupiter si Saturn", a explicat