Nu mai e de glumă: structurile informatice descrise drept inviolabile, super-securizate, sunt de fapt un fel de glumă proastă în care s-au investit degeaba sume imense din banii contribuabililor, oricând posibil de penetrat de către noua generaţie de piraţi specializaţi în spagerea codurilor de securitate.
Aţi auzit vorbindu-se despre cazurile Assange-Wikileaks şi Snowden. În schimb, sunt aproape sigur că numele de Gottfried Svartholm Warg nu vă spune nimic.
Păcat, pentru că nu mulţi tineri de 29 de ani au în palmares performanţa de a provoca o reuniune de urgenţă la nivelul Comisiei Europene, precum şi activarea protocoalelor de siguranţă în cazul unei intruziuni informatice majore care să pună în primejdie sistemele europene de securitate. Tânărul suedez în vârstă de 29 de ani, în 2012, reuşeşte să spargă codurile de securitate ale băncii de date a poliţiei daneze şi, prin intermediul acesteia, accesează şi descarcă o parte a fişierului super-protejat al Spaţiului Schengen, mai precis între 1,2 şi 1,6 milioane de date de securitate ultrasensibile. Au fost afectate 28 de ţări din UE şi se pare că toate serviciile de poliţie din statele membre au fost afectate de ceea ce este, cu siguranţă, cel mai mare act de pirataj informatic din istoria UE.
Tânărul suedez, născut pe 17 octombrie 1984, nu era deloc necunoscut serviciilor de securitate informatică din întreaga lume, căci era coproprietarul companiei PRQ şi, în această calitate, co-fondator al celebrului site Pit Torrent numit THE PIRATE BAY (împreună cu prietenii şi colegii săi Frederik Neij şi Peter Sunde).
În lumea foarte specializată a hackerilor profesionişti este binecunoscut pentru crearea unui site care a provocat instantaneu un mega-scandal în SUA, America’s Dumbest Soldiers, site acum suspendat, care dădea pentru prima oară lista compeltă a soldaţilor americani morţi în Irak