Scris de Călin Corpaş - Primarul de Sânmartin, Lucian Popuş, se arată curios de motivarea Prefecturii pentru demararea acţiunii în contencios administrativ.
Popuş crede, însă, că Prefectura nu are nicio şansă în instanţă, cel puţin nu în cazul gazelor de şist, deoarece acestea nu sunt prevăzute în Legea petrolului. De asemenea, primarul se prevalează de o hotărâre judecătorească din judeţul Vaslui, unde instanţa a menţinut hotărârea unui consiliu local, de interzicere a exploatării gazelor de şist, şi aceea atacată de Prefectura Vaslui.Vrea şi alte reacţii
Pe de altă parte, Lucian Popuş vrea să vadă reacţii şi din partea agenţilor economici ce au deja concesiuni în Felix, pentru apa geotermală. Adică şi aceştia să dea în judecată Statul! „Aştept să văd reacţia celor de la Transgex, SC Turism Felix, Podilă de la President, pentru că se suprapun concesiunile. Mă aştept ca şi ei să acţioneze”, transmite Popuş. Primarul de Sânmartin invocă şi avantajele economice pe care Statul Român le are de pe urma turismului în Băile Felix. „Ar trebui să se vadă cât aduce comuna Sânmartin şi cât aduce o sondă. Statul Român rămâne cu cel puţin 10 milioane de dolari anual, de pe urma turismului din Băile Felix şi 1 Mai, pe când, din ce am aflat de la Arad, o sondă aduce circa 1 milion de dolari pe an exploatatorului. Nu ştiu cu cât rămâne Statul de acolo”, ne-a declarat Popuş.Atentat la viaţă!
În HCL nr. 602/2013, ce va fi atacată de Prefectură, Consiliul Local Sânmartin îşi motivează intenţia de organizare a unui referendum invocând „riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, prin utilizarea de zeci de milioane de metri cubi de apă în detrimentul agriculturii, a populaţiei din zonă şi afectarea pungii de apă geotermală”, indiferent că este vorba despre exploatări prin metode convenţionale sau despre fracturarea hidraulică.
În aceeaşi hotărâre se mai ara