În anul 2013, presa şi elita politică germană au marşat pe tema imigranţilor români care vor abuza de serviciile sociale din Germania, începând cu 1 ianuarie 2014, când vor fi ridicate toate barierele pe piaţa muncii.
Sătul de aceste polemici, Herbert Brucker, preşedintele institutului de cercetare a pieţei muncii “Integrare Europeană şi Comparaţii Internaţionale”, a ţinut să lămurească câteva aspecte. Într-un articol intitulat “Dezbaterea falsă despre imigranţii din Germania” publicat în Die Zeit, el scoate în evidenţă că “mulţi germani se tem de turismul social şi valul de imigranţi din România. Grija lor este nefondată. Problema reală este alta”.
Pericolele imigraţiei
“O teamă a cuprins Europa. Imigranţii migrează către ţările bogate din UE şi solicită să fie conectaţi la serviciul de asigurări sociale de stat. Cheltuielile statului cresc, bugetele îşi pierd echilibrul, iar clasa politică ajunge sub presiune. În consecinţă scad drastic salariile, inclusiv pentru populaţia băştinaşă. Acesta este scenariul de groază, iar cei care îl expun oferă şi o soluţie: politicienii să se asigure că imigranţii vor fi excluşi din sistemul de asigurări sociale”, notează Brucker.
Nimic nou
“Dezbaterea nu este nouă. Două fapte o aduc tot mai mult în centrul atenţiei. Relatările despre numărul tot mai mare de imigranţi din România şi Bulgaria, şi decizia mai multor instanţe din diferite landuri ale Germaniei care permit acestor imigranţi să beneficieze de asigurarea socială germană de bază Hartz IV. Deciziile instanţelor sunt deja pe masa Curţii Europene de Justiţie. În principiu, nu s-a schimbat nimic. Deci, despre ce vorbim aici?”.
Cifrele reale
“Cert este că doar 37.000 de români şi bulgari beneficiază de Hartz IV în Germania. Nici măcar 10% din totalul imigranţilor din România şi Bulgaria care trăies