Sicriul a fost coborât în mormânt, în cimitirul modest al familiei, către ora locală 12.40 (şi ora României), la poalele unui deal. Camerele de luat vederi ale televiziunilor l-au însoţit până la cimitir, după care s-au îndreptat în alte direcţii, potrivit dorinţei familiei, pe durata riturilor religioase şi tradiţionale.
Aproximativ 450 de invitaţi selectaţi au putut să asiste la înhumarea acestui gigant al secolului XX.
Anterior, la câteva sute de metri de locul unde s-au reunit membrii familiei, o ceremonie solemnă şi totodată intimă, în jurul sicriului, a reunit aproximativ 4.500 de persoane.
"O călătorie extraordinară se încheie", a declarat preşedintele Jacob Zuma, în cursul acestui omagiu.
"Este capătul a 95 de ani glorioşi ai unei lupte pentru libertate ai unui servitor umil şi devotat al poporului Africii de Sud, ai unui izvor de înţelepciune, ai unui pilon puternic, ai unei lumini de speranţă", a spus şeful statului. "Tu vei fi lumina care ne va călăuzi", a adăugat el.
Salve de tun, o escortă militară, imnuri religioase, coruri de copii, 95 de lumânări sunt elementele unei ceremonii demne, elegante, care au reprezentat pompa datorată unui om de stat de statura sa şi care au oferit un sentiment de intimitate, alături de omagiile apropiaţilor.
Ceremonialul a punctat cele zece zile de doliu naţional şi o serie de ceremonii în Africa de Sud şi în lume, în cadrul cărora un punct puternic l-a constituit omagiul care i-a fost adus marţi pe un stadion de la Soweto de către aproximativ 100 de şefi de stat şi de Guvern, dar şi de către cele aproape 60.000 de persoane prezente.
Preşedintele american Barack Obama l-a salutat atunci în Mandela un "gigant al istoriei".
- "Tu vei fi lumina care ne va călăuzi"
Jacob Zuma i s-a adresat, duminică, în mod direct defunctului, "un om atât de mare şi cu toate acestea at