În judeţul Gorj, preţurile la carne de porc au crescut foarte mult odată cu apropierea Crăciunului. Comercianţii se aşteptau că vor da lovitura de sărbători, dar clienţii se lasă aşteptaţi.
Carnea de porc în viu se vinde în judeţul Gorj cu 10-11 lei. Suinele sunt vândute prin intermediul anunţurilor, pentru că în Târgu Jiu nu există un târg de animale. În hala de carne, preţurile au crescut foarte mult în ultimele zile, comercianţii sperând că vor obţine câştiguri consistente de sărbători. Dacă în urmă cu doar o o săptămână, ceafa de porc costa 17 lei/kilogram, acum se vine cu 20 de lei. De asemenea, pulpa de porc se vine cu 15-16 lei/kilogramulm, în timp ce cârnaţii afumaţi se vând cu 22 lei.
Clienţii se lasă aşteptaţi
Comercianţii speră că, în această perioadă a anului, vor mai recupera din pierderile din cursul anului. „Am mai crescut puţin preţurile, pentru că în această perioadă a anului, carnea de porc este la mare căutare, pentru că în rest nu prea vindem mare lucru. Încercăm să mai recuperăm din pierderile pe care le-am avut“, ne-a spus un comerciant din hala de carne din Târgu Jiu.
Clienţii încă nu au început cumpărăturile, pentru că preţurile sunt piperate: „Am venit să văd cum sunt preţurile. Mi se par destul de mari. Nu e normal că se măresc acum, de sărbători. În străinătate, preţurile scad, pentru ca oamenii să cumpere mai mult, iar la noi se întâmplă invers“.